Derfor er surdeigsbrød sunt
Hva er egentlig greia? Er det bedre? Er det sunt? Spør vi google, får vi vite noe av det vi lurer på om surdeigsbrød. Brød har en viktig plass i det norske kostholdet, og vi bruker brød til både hverdag og fest. Men om brød er sunt, kommer an på hvordan det er laget. Det sunneste brødet baker du med surdeig. Vi forteller deg hvorfor. Men først må vi vite litt mer..
Publisert i Aktuelt om ernæring av Marit Kolby Torsdag 1. juni, 2017 - 21:18 | sist oppdatert Fredag 20. oktober, 2023 - 12:19
Mel, vann, salt – og tid!
Baking med surdeig går langt tilbake i historien. Det antas at surdeigsbaking oppsto ved jordbrukets opprinnelse i området øst for Middelhavet – den fruktbare halvmåne – for mer enn 10000 år siden. Surdeig har siden blitt brukt til brødbaking helt frem til en gang på 1800-tallet, da bakegjæren kom og muliggjorde brødbaking på rekordtid. Moderne industribaking har etter hvert lagt til flere og flere ingredienser for å få fart på bakeprosessen, men de har trukket fra den viktigste. Tid. Ved å tilsette tid til mel, vann og salt – de tre essensielle ingrediensene i brødbaking – får naturen utrette små mirakler. Det er dette som kalles fermentering.
Fermentering
Fermentering skjer når de naturlig tilstedeværende mikroorganismene i våre omgivelser får «jobbe» med råvarene, og lage velsmakende og næringsrik mat. Naturlig gjær som finnes i mel og i luft får samarbeide med melkesyrebakterier fra melet og danne en mikrobiell kultur som bryter ned stoffer i melet, danner gass som hever brødet og syrer som gir den karakteristiske surdeigssmaken.
Grove surdeigsbrød gir oss mer mineraler
Kornprodukter – særlig de grove – inneholder mye viktige mineraler, men mineralene blir bare delvis tatt opp i kroppen. Dette er fordi korn også inneholder fytinsyre, et stoff som binder mineralene i komplekser. Slike komplekser kan brytes ned slik at mineralene frigjøres og kan tas opp i kroppen, og tradisjonelt har vi benyttet oss av metoder som bløtlegging og surdeigsbaking for å få til dette. Slike metoder brukes imidlertid lite i moderne matindustri. Den langvarige hevingen som kreves for å bake med surdeig fører til at mineralkompleksene brytes ned og frigjøres. Baking med surdeig kan altså sørge for et bedre opptak av mineraler, og dette kan ha stor betydning i et brødbasert kosthold.
Er surdeigsbrød glutenfritt?
For mange som opplever fordøyelsesplager, er glutenholdig brød den første matvaren som fjernes fra kosten, men i mange tilfeller kan dette være unødvendig strengt. Surdeigbrød bakes vanligvis på glutenholdige melsorter, og inneholder dermed gluten. Men brød bakt på surdeig kan være lettere å tåle, da fermenteringsprosessen bryter ned ufordøyelige karbohydrater som kan skape problemer hos personer med sensitiv mage. Siden kornsorten spelt har et naturlig lavere nivå av slike karbohydrater enn andre kornsorter vi typisk benytter til brødbaking, kan surdeigsprodukter av spelt være redningen i hverdagen for personer med et sensitivt fordøyelsessystem.
Den som venter på noe godt, venter på surdeig
Resultatet er altså bakst som både smaker fantastisk, gir mer næringsstoffer til kroppen og som er lettere å fordøye. Med en surdeigsstarter i hus er det bare muligheter. Den kan lage boller og kanelsnurrer, pizza, vafler, pannekaker, knekkebrød og kaker – i tillegg til brød. Når det beste fra brødbakingens verden blir til på eget kjøkken, strømmer mestringsfølelsen på. Surdeigsbaking er den rene terapi!
Velkommen tilbake!
Baking med surdeig gikk nesten i glemmeboka, men den nylig økende interessen for tradisjonell håndverksbaking har gitt surdeigen et velfortjent comeback. Surdeigsbakst har blitt den nye besettelsen i de matelskendes kretser, og nye surdeigsbakerier dukker stadig opp. Det er mange gode grunner til å prøve seg som surdeigbaker eller til å ta en omvei innom et bakeri som setter kvalitet først.